DN skriver om WR 104, en dubbelstjärna 8000 ljusår bort, som eventuellt kan explodera på fel sätt och äventyra livet på jorden. Systemet WR 104 består av två tunga stjärnor, där båda vad det lider kommer att explodera som en supernova. Det i sig är inte farligt, men som den australiensiske astronomen Peter Tuthill förklarar på ett mycket bra sätt på sin hemsida, skulle den ljusstarkare av stjärnorna kunna explodera som en gammablixt, riktad ungefär mot oss.

WR 104 är omgiven av ett mycket snyggt spiralformat gasmoln som kastats ut från dubbelstjärnan, vilket tyder på att vi tittar ner på systemet. Det i sin tur betyder att gammablixten, som förmodas komma i en smal stråle från stjärnans poler, skulle kunna riktas mot oss. Någon gång inom de närmaste par hundra tusen åren skulle det kunna inträffa. Det är långt ifrån klart ens att alla sådana stjärnor blir gammablixtar, men WR 104 verkar vara en stjärna att hålla ett öga på. Kanske någon annanstans ifrån, då den ligger i Skyttens stjärnbild och syns lite halvdåligt från Sverige.
Mer hos forskaren Peter Tuthill
Mer hos Phil Plait
Originalartikeln hos ArXiv

Bild: P. Tuthill
Spiralnebulosan runt WR 104 visar att vi tittar ner på det lite farliga dubbelstjärnesystemet som skapat den. (Bild: P. Tuthill)