Bild: JAXASom Astrowebb och Rymden i dag redan rapporterat är det livat på Internationella rymdstationen ISS just nu. Rymdfärjan Endeavour åkte upp dit den 11 mars (Ny Teknik) med två mål: installera nya super-robotarmen Dextre (Aftonbladet) och japanska forskningslabbet Kibo. Det här är förstås stora nyheter i Japan och landets rymdstyrelse JAXA verkar ha piffat upp deras webbsidor ännu ett snäpp för att möta intresset. På JAXA:s engelska Kibo-sida finns gott om information om alla experiment som finns ombord. Bland annat kommer man att undersöka hur rymdinstrumentering slits av kosmiska partiklar och damm. Så finns också röntgenkameran Maxi, som letar tillfälligt uppblossande stjärnor som gammablixtar. Veckans hjälte är astronautveteranen Takao Doi: de kan följa hans framfart på video textat på japanska på JAXA:s gedigna japanska Kibo-sida. Två till flygningar till ISS kommer att behövas innan Kibo är färdigkonstruerat. JAXA är i övrigt hejare på grafik — kolla in de grymt snygga tygmärken (bild ovan) för flygningarna. Något för patchsamlaren Assi kanske?

Bild: JAXA
Japanska rymdlabbet Kibo som just nu kopplas ihop ombord rymdstationen. (Bild: JAXA)

Andra bloggar om: , , , ,

2 KOMMENTARER

  1. Hm, jag vet inte, men jag har något minne av att de kloka huvuden på Astronomiguiden tyckte att det var ändå lite för krångligt att få hit ett bra teleskop för att det skulle vara värt det. Men jag kan ha helt fel!

Comments are closed.