En grupp tyska forskare rapporterar om upptäckten av den komplexa organiska molekylen amino-acetonitril, som är en kemisk föregångare till den enklaste aminosyran glycin, i ett stjärnbildningsområde nära Vintergatans centrum.

Biomolekyler kallas de molekyler som finns naturligt i levande organismer, och aminosyror är ett bra exempel på sådana eftersom de utgör byggstenarna av proteiner. Det finns teorier om att liv kunde uppstå på Jorden därför att vatten och biomolekyler levererades till den unga planetens yta tillsammans med ett bombardemang av kometer, asteroider och meteoriter. Detta förutsätter förstås att biomolekylerna bildas i rymden, i blandningen av gas och stoft som utgör det ”interstellära mediet”, för att sedan ”frysas in” i isarna hos t.ex. kometer. Om teorin stämmer så borde alltså biomolekyler, och deras kemiska föregångare, vara möjliga att detektera i det interstellära mediet med tillräckligt känsliga teleskop.

Glycin har varit den populäraste bio-molekylen att söka efter, men hittills utan framgång. Den molekyl som nu har upptäckts kan via reaktioner med vatten, tex i komet-isar, bilda glycin, vilket gör det till den för mig mest spännande upptäckten på länge. Jag har själv letat efter amino-acetonnitril under långa timmars observationer med Onsalas 20 meters-teleskop, utan att finna något av intresse. Den nu rapporterade detektionen har gjorts med hjälp av observationer från flera teleskop och visar att både storleken på området där molekylen finns, och dess koncentration, är så liten att mina försök förmodligen var dömda att misslyckas.

(Bild: Molekylen har hittats i stjärnbildningsområdet Sagittarius B2, nära Vintergatans centrum.)

Här finns pressreleasen från Max Planck Society.Link