[Redigerat: April, april, kära rymdsillar! Trots detta är nästan allt sant. SR Norrbotten rapporterar från Spaceport Swedens presskonferens i morse och rapporterar bland annat att en anläggning för astronautträning vid Esrange blir ett faktum innan 2012. Maud Olofsson har vad jag vet inga planer på att bli rymdturist (jag lovar att fråga henne om jag får tillfälle). Men näringsministrar i rymden ser ut att kunna bli verklighet inom bara några år.]

Det är mycket på gång i Kiruna i dessa dagar. I förra veckan presenterade ett flertal aktörer sina planer för Rymdstaden Kiruna 2020, och ett ’Rymdråd’ startades med representanter för bland andra kommunen, Luleå tekniska universitet och Rymdbolaget (NSD, Kuriren). Nu under tisdagen den 1 april presenterar rymdturismföretaget Virgin Galactic och Spaceport Sweden sina planer för hur arbetet går med att upprätta en bas för rymdfärder från Kiruna. Deltar gör Will Whitehorn, vd för Virgin Galactic, samt Spaceport Swedens Olle Norberg (mer om detta hos Spaceport Sweden). Däremot så saknas närings- och rymdministern Maud Olofsson. Enligt vad Populär Astronomi erfar har det nämligen funnits långtgående planer på att Maud Olofsson skulle bli landets första rymdturist och därmed andra svensk i rymden, alltså före den enda hittills kända svenska rymdturist, utlandssvenske Bengt Söderqvist (DN i januari 2007). Olofsson har varit på hemliga träningspass under vintern hos Esrange i Kiruna, och har varit i tät kontakt med astronauten Christer Fuglesang under en längre period. Hennes planer skulle avslöjats idag av henne själv och Virgin Galactic. Varför rymdministern nu inte blir första norrlänningen i rymden är ändå oklart, men enligt ryktena från Kiruna och Stockholm så handlar det om att regeringen inte gått med på att betala hela biljettpriset.

Bild: Hans-Olof Utsi
Rymdministern Maud Olofsson på invigningen av Spaceport Sweden för drygt ett år sedan. Tydligen var det då som hon började förhandla om en egen rymdresa, något som nu gått i kras. (Foto: Hans-Olof Utsi/Spaceport Sweden)

Andra bloggar om: , , ,