[Redigerat: April, april, kära rymdsillar! Trots detta är nästan allt sant. SR Norrbotten rapporterar från Spaceport Swedens presskonferens i morse och rapporterar bland annat att en anläggning för astronautträning vid Esrange blir ett faktum innan 2012. Maud Olofsson har vad jag vet inga planer på att bli rymdturist (jag lovar att fråga henne om jag får tillfälle). Men näringsministrar i rymden ser ut att kunna bli verklighet inom bara några år.]

Det är mycket på gång i Kiruna i dessa dagar. I förra veckan presenterade ett flertal aktörer sina planer för Rymdstaden Kiruna 2020, och ett ’Rymdråd’ startades med representanter för bland andra kommunen, Luleå tekniska universitet och Rymdbolaget (NSD, Kuriren). Nu under tisdagen den 1 april presenterar rymdturismföretaget Virgin Galactic och Spaceport Sweden sina planer för hur arbetet går med att upprätta en bas för rymdfärder från Kiruna. Deltar gör Will Whitehorn, vd för Virgin Galactic, samt Spaceport Swedens Olle Norberg (mer om detta hos Spaceport Sweden). Däremot så saknas närings- och rymdministern Maud Olofsson. Enligt vad Populär Astronomi erfar har det nämligen funnits långtgående planer på att Maud Olofsson skulle bli landets första rymdturist och därmed andra svensk i rymden, alltså före den enda hittills kända svenska rymdturist, utlandssvenske Bengt Söderqvist (DN i januari 2007). Olofsson har varit på hemliga träningspass under vintern hos Esrange i Kiruna, och har varit i tät kontakt med astronauten Christer Fuglesang under en längre period. Hennes planer skulle avslöjats idag av henne själv och Virgin Galactic. Varför rymdministern nu inte blir första norrlänningen i rymden är ändå oklart, men enligt ryktena från Kiruna och Stockholm så handlar det om att regeringen inte gått med på att betala hela biljettpriset.

Bild: Hans-Olof Utsi
Rymdministern Maud Olofsson på invigningen av Spaceport Sweden för drygt ett år sedan. Tydligen var det då som hon började förhandla om en egen rymdresa, något som nu gått i kras. (Foto: Hans-Olof Utsi/Spaceport Sweden)

Andra bloggar om: , , ,

6 KOMMENTARER

 1. Jag gick ju aldrig på det. Det finns iallafall inga bevis för att jag någonsin gick på det 🙂

 2. Ha, gick du verkligen på det så kan jag själv få räkna mig till gårdagens lurade.

  För tre år sen (inlägg dessvärre också borttaget) var vårt aprilskämt att Christer Fuglesang valts ut till att laga Hubbleteleskopet. I år hade ingen tyckt att det alls var märkligt. Så fort kan det alltså gå…

 3. Nja, gick på det gjorde jag inte. Men däremot var i Kiruna under presskonferensen i tisdags. Jag fick dessutom möjligheten att få träffa en del av de som redan har betalt sin resa. Det var hur kul som helst. Läs mer om det på min webbplats.
  Leif Arndorff, webbredaktör rymdturism.se

 4. Varning: OFFTOPIC!

  Jag letade febrilt efter en någorlunda ny ”kometpost”, men valde denna (varför vet jag inte; fråga en psykolog …eller Maudexpert?).

  Jag har en fråga som kanske borde ställas per mail, men kanske är av allmänintresse. Det har ju förekommit kometer som gett svåra konsekvenser och utplånat djurarter med mera. Hur lång tid i förväg är det i dag möjligt — nu när vi nästan uppfunneta allt, såsom bloggar… — möjligt att upptäcka en farlig komet?

  Skulle jag få gissa, utan att tänka på farter, och vad vi kan upptäcka mm skulle jag nog gissa att det kan röra sig om månader eller kanske ett halvår till år beroende på t ex storlek.

  Finns det annat som kan göra föremålet svårupptäckt? Att föremål kommer som inte redan roterar i någon bana kring solen antar jag är högst ovanligt. Mindre stenar slungas ofta med solens gravitation ut i större (mer tidskrävande) omloppsbanor, eller??? (och är i så fall svårare att ha koll på…?)

  Frågor……..

  Finns det någon bra webbsida om detta?

  Det jag tänker mig är största hotet mot människan i dag anser jag nog är ett krig (typ Europa mådde ju inte så bra efter WWII) och sedan kanske en liten istid, men en komet ligger rätt högt med tanke på förstörelseförmåga, även om sannolikheten känns liten (det kommer visst något om 30 år som kanske kan träffa oss va).

  Bara Maud inte går framåt 2010…

 5. I inlägget om 2007 TU24 så nämnde jag Emily Lakdawallas slutsats om att de flesta jordnära asteroider upptäcks mindre än ett år innan de kommer nära jorden. Så frågan är berättigad. Kanske läge att kolla upp frågan och återkomma med ett Fråga Popast (det var ju löjligt länge sen sist).

Comments are closed.