Redan på 60talet, då de första rymdprojekten började, har de försett oss med spektakulära bilder på jorden. Här uppmärksammar vi hemsidan ”The Gateway to Astronaut Photography of Earth” där NASA har lagt upp ett gigantiskt arkiv som innehåller 759 527 fotografier som tagits av astronauter ombord diverse rymdsonder, varav 315 923 har tagits från den internationella rymdstationen ISS. Arkivet förser oss med en häpnadsväckende perspektiv på jorden från ovan. Man kan också klicka på en interaktiv karta för att zooma in där man vill. Bilderna är mestadels astronauternas privata bilder som har tagits med olika kameror, bl.a. kameror från göteborgsbaserade Hasselblad.
The Gateway to Astronaut Photography of Earth

Bild:
Bild:
Bild:
Bild:

Utvalda ”klickbara” bilder på vulkaner i Saudiarabien, åskmoln i Afrika, norrsken, och London på natten. (Bild: Image Science and Analysis Laboratory, NASA-Johnson Space Center. ”The Gateway to Astronaut Photography of Earth.”)