[Uppdatering: Dockningen gick finfint, rapporterar nu ESA och DN. NASA-chefen Mike Griffin är imponerad: på rymdstationens hemsida säger han ’framgångarna med ATV [Jules Vernes tekniska alias] signalerar att Europa nu är född som en fullfjädrad rymdmakt’. Först nu alltså. Nåja.]

Under eftermiddagen dockar Europas kamikaze-rymdsopbil (okej, superavancerad lastbärande rymdfarkost) Jules Verne med Internationella rymdstationen ISS. Det blir enligt ESA den mest komplicerade helautomatiska manövern som nånsin utförts i rymden. Missar man med några centimeter kan det bli hål i ISS. ESA tv börjar sända kl 14 svensk tid, och Jules Verne-bloggen uppdateras kontinuerligt. Kolla till exempel deras animering av hur dockningen ska gå till.
Mer om Jules Verne på Astrowebb

Bild: NASA TV
Ett rymdskepp kommer lastat: Jules Verne under måndagens genrep inför dagens dockning med rymdstationen. (Bild: NASA TV)