Bild: NASA/JPL/University of Arizona
I MROs nya bilder på Phobos (klicka på bilden för att se allihopa) är färgerna inte riktigt som man skulle se med blotta ögat. Bilden har satts samman av kort tagna i både synligt och infrarött ljus. Sedd från den här vinkeln har den avlånga Phobos en diameter på bara 21 kilometer. (Bild: NASA/JPL/University of Arizona)

Marssonden MRO har precis släppt nya spektakulära bilder på den röda planetens lilla potatismåne Phobos. På Planetary Societys blogg förklarar Emily Lakdawalla vad man kan se i bilderna. Jättekratern Stickney dominerar totalt. De underliga ränderna som verkar strömma ut från kratern har, visar det sig, inget med den att göra. Forskare tror att de skapats av nedslag, men inte på Phobos själv utan av flygande stenskrot när planeten Mars träffats av stenbumlingar från rymden. Phobos ligger redan farligt nära Mars och om 50 miljoner år kommer den att ramla ner på den röda planeten.
Andra bloggar om: , , , ,