Välkommen till den svenska bloggosfärens första rymdkarneval! Kraftigt influerat av engelskspråkiga Carnival of Space, såklart. Vi summerar de senaste två tre veckornas mest intressanta inlägg på svenska rymd- och astronomibloggar.

I Kiruna var det presskonferens med Virgin Galactic i spetsen och rymdturism som tema. Bloggaren Leif Arndorff var (till skillnad från Maud Olofsson) där och rapporterar på rymdturism.se. Borta på Arielspace berättar Ariel Borenstein att Virgin Galactic går med vinst. Men konkurrensen börjar hårdna. Dag Kättström skriver på Rymden i dag om två-sits-rymdfarkosten XCOR Lynx, en lyxsportbil för rymden alltså.

Detta om framtiden. Nästa år flyger svenska Prismasatelliterna, och på Prismabloggen berättar Krister Sjölander att kontraktet nu skrivits på för Prismas uppsändning juni -09 ombord på en rysk Dnepr-raket. På Rymdbolaget skålades det med ’ryskt vatten’. Amerikanska uppsändningar handlade det om hos Astrowebb: Johnny Rönnberg anmäler att nästa rymdfärjeuppskjutning skjuts upp. Inget ovanligt i det, men nästa rymdfärja ska ju uppgradera Hubbleteleskopet.

Det var inte Hubble utan Spitzerteleskopet som upptäckte metan hos en exoplanet. Nya tillskott i bloggosfären, astrobiologen Andrej Kuutmann rapporterade på Liv på jorden och annorstädes. Sen hajade Aftonbladet till och Andrej fick kommentera om uppståndelsen, dock utan att nämna kofisar. Mer astrobiologi blev det här på Populär Astronomi då Eva skrev om upptäckten av molekylen amino-acetonitril i Vintergatan. (Hur luktar den? Frågan har inte besvarats av Malin på Vetenskapsnytt, som var tydligen för omotiverad för att rymdblogga.) Vintergatan plåtades förresten fint av P-M Hedén, astrofotograf på skidresa i Tänndalen, se inlägget på Klar himmel. Folkbildning i astronomi stod Assi för. Kolla hennes planetskola, som avslutades häromdagen med Neptunus. Missa inte heller Assis unika NASA-pärlplatta.

Snart blir det en ny rymdkarneval (om inte jorden går under på grund av partikelexperimentet LHC, som Under lagerbladet rapporterade). Blir det As(si)tronomi, Vetenskapsnytt eller Klar himmel? Paxa äran i kommentarerna!

En karneval blir tråkig utan musik. Som tur är verkar Adam Tensta (videon upphittad på Calibloggen) ha varit på Tekniska museets rymdutställning.


Adam Tensta med Sophia Somajo: Before U know it. Svensk rymdkultur när den är som bäst.