Vår representant i Mars polartrakterna Phoenix har börjat gräva. Det rapporterar Planetary Society-bloggen och visar bildbeviset. Ännu är det mest prova sina olika funktioner som Phoenix håller på med, men det ser redan ut som om landningsplatsen kommer att bjuda på intressanta saker. Ljusa fläckar under Phoenix’ fötter ser ut att kunna vara is; huvudmålet för Phoenix är ju att leta is under ytan. Analys av bilderna pågår, sägs det. Under tiden kan man (om man är lite modern av sig) få nyheter från Phoenix via mikrobloggtjänsten Twitter. Där kvittrar även jag, under adressen twitter.com/maltesk. Får se om jag lyckas hålla mig till vetenskapliga inlägg.
Foto: NASA/JPL-Caltech//University of Arizona/Max Planck Institute

Visst glänser det på marken under Phoenix, men är det is som alla hoppas? En lite nyare närbild ser inte riktigt så isig ut. Vi får väl vänta och se.