Spadens fotspår (Bild: NASA Phoenix Team och University of Arizona)

Phoenix har nu bakat färdigt det martianska grusprovet i sin termiska och utvecklade gasanalys-ugn, men än har den inte kunnat se tecken på vatten. Provet låg ett tag på plattformen innan den fördes in i ugnen, och enligt de envisa skeptikerna kan denna process ha gjort möjligt att de möjliga spåren på vatten har avdunstat i Mars atmosfär under tiden. Så det finns fortfarande hopp för de som tippar att det finns vatten på mars. Dessutom är analysen inte färdig, då vidare uppvärmning av grusproven upp till 1000 C kan komma att visa spår av mineraler med kemiskt bundet vatten. Läs mera hos Space.com eller hos Phoenix hemsida.

3 KOMMENTARER

  1. Intressant artikel.
    Måste bara säga: Gud vad härligt med en kurdisk astronom. Jag är också en kurd. Gillade din hemsida, speciellt när du skrev på Kurdiska. Lycka till med allt!

  2. Polarisen har man ju bara sett i bider och även där finns det ingen direkt bevis för att de innehåller vatten. Man har inte analyserat deras innehåll.

Comments are closed.