LCROSS
LCROSS riktas mot månen, där den kommer att leta efter is (Bild: NASA)

De senaste veckornas diskussioner om vatten på Mars har varit mycket positiva också för NASAs nya mission, Lunar CRater Observation and Sensing Satellite (LCROSS) som kommer att skjutsas av Lunar Reconnaissance Orbiter ombord på en Atlas V-raket. LCROSS (som vi för övrigt har skrivit om tidigare) är designad för att leta efter is på månen genom att skapa en kraschlandning som strör eventuell is under månens yta till ”atmosfären” så att den kan observeras från jorden. Modulen har nu nått sin slutfas, och man har nu sett till att den kan tåla häftiga temperaturändringar och vibrationer som den kommer att utsättas för under uppskjutning. Det återstår dock att den ytterligare tål tuffa miljöer, och i de sista testerna återstående, kommer den att värmas upp till 110 C och kylas ned till -40 C inom 13,5 dygn, för att försäkra att den kan komma fram till månen i god skick.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.