De berömda isbitarna innan de avdunstade i solskenet på Mars. Klicka för att se Emily Lakdawallas fina före-och-efter-animering.

Phoenix har skrapat fram vattenis därborta i Mars polartrakterna. Det har ni kunnat läsa om hos till exempel Assi, Aftonbladet och SvD. Planetary Society-Emily kommenterar och förklarar varför man är säker på att isen är av vatten och inte koldioxid, som är vanligare på Mars yta. Nu fortsätter Phoenix med att med hjälp av lite egen medhavd vattenis köra några blöta kemiexperiment, enligt landarens hemsida hos NASA. Marssommaren fortsätter och den som tar lite ledigt från nyhetsflödet (som t ex jag förra veckan, konferens i Italien, mer från den sen) kan riskera missa intressanta nya upptäckter.

6 KOMMENTARER

  1. Hmmm skumt. De lär ha liggat nära ytan även innan utgrävningen, så de kunde ha avdunstat redan när de låg några cm under ytan. Hur djupt gräver Phoenix egentligen?

  2. .Jag funderar över hur isbitarna kom till det ställe där de hittades. Fanns det små vattenpölar där? Eller drogs de upp från underjorden av någon kraft? Jag tror att min fråga kan vara dum men jag kan inte låta bli att ställa den.

  3. Dagstemperaturen där Phoenix sitter blir som högst 30 minusgrader så antagligen var det väldigt länge sedan det fanns vattenpölar att snacka om. Jag tänker att isen finns liksom som en del av den marsianska ’jordmånen’, men hur den kom dit vet jag inte om man vet ännu. Ska kolla upp saken!

Comments are closed.