I strandnära områden i både sött och salt vatten, är sälar och valar de däggdjur som är speciellt anpassade till att leva i havet. En sådan som förekommer i svenska vatten, framförallt på västkusten, är knubbsälen (Phoca vitulina). Det har länge misstänkts att de större havsdjuren som då och då sticker ut nosen från vattnet, såsom knubbsälen, är ute efter något annat än bara luft. En ny studie med dansken Björn Mauck i spetsen har gjort ett intressant experimen där de lät knubbsälar simma i en basäng innanför ett planetarium och ledde de genom att peka på utvalda artificiela stjärnor bland 6000 sådana projicerade på planetariumets kupol. Experimentet visade att sälen hittade sin väg mot den utvalda stjärnan oavsett den artificiella stjärnhimmelns orientering. Läs mera hos New Scientist.

knubbsal

Knubbsälar kan man känna igen genom ett tydligt veck mellan nosen och pannan (Bild: Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik i Uppsala, Ola Jennersten)

Glad Midsommar…