Eller om man ska skriva ut hela hennes namn, MOA-2007-BLG-192Lb. Moa väger bara tre gånger så mycket som jorden (plus minus en faktor 2), och därmed är hon den lättaste exoplaneten som hittills identifierats runt en normal stjärna. Upptäckten gjordes av två internationella forskarlag som driver projekten MOA och OGLE, rapporterar bland andra Phil Plait på Bad Astronomy. Tekniken bakom är så kallad mikrolinsning: Planeten upptäcktes när den och sin stjärna under några timmar i maj 2007 passerade framför en mer avlägsen stjärna och (enligt Einsteins teorier) gjorde den tillfälligt ljusstarkare. Det är inte första gången en planet upptäckts på det här sättet – vi skrev om ett tidigare fall 2005. Stjärnan som den nya planeten kretsar kring är själv mycket liten, med en massa bara 6 procent av solens. Så frågan är om den är så normal egentligen eller bara en brun dvärg. Om det vill sig illa så är planeten lika kall som vår egen Pluto, så några utomjordingar på MOA-2007-BLG-192Lb, 3000 ljusår härifrån, lär det inte finnas.
Mer info hos astronomen David Bennett vid Notre Dame-universitetet i USA

Bild: NASA
Ännu en rekordliten exoplanet, men ingenstans att leta liv.