Radioprogrammet Ström i P2 (de har en blogg också) är känt för sina ambitiösa satsningar inom den elektroniska musiken. Senaste projektet, som du kan läsa om både utländska bloggar och i Populär Astronomis juninummer (den släpps den 12/6), går ut på att med hjälp av Rymdbolaget skicka ut ett gäng låtar som är specialskrivna för att kunna uppskattas av eventuella utomjordingar. Sändningen, som går mot stjärnbilden Kassiopeja (jag antar att det är stjärnan HD 17156 med sin Neptunus-liknande planet som är målet) genomförs idag från Esrange utanför Kiruna. Själva låtarna är en salig blandning av allt som vi kommit att känna igen som rymdig musik genom åren. Jag tycker att YourhighnessCalling for cosmos hittar den rymdiga känslan bäst av bidragen och lär dyka upp bakom stämningsfulla astrodokumentärer i framtiden. I vissa av de andra spåren blir det lite väl mycket klassisk rymdljudbild av det hela. De mest namnkunniga kommer längst bort från klyschorna: ena halvan i The Knife Olof Dreijer, vars knastriga bidrag Al Jazeera gestaltar en tekniskt kaotisk jord, och projektledaren Håkan Lidbos hisnande skicklig ihopklippning av all världens musik. Lyssna på den nedan.


Håkan Lidbos utomjordinglåt Planet Earth, här med lite lämpligt bildmaterial från andra ställen i universum.