Häromveckan meddelade Europeiska rymdorganet ESA att man godkänt 8413 ansökningar från europeer som vill bli astronauter. Bland dem återfanns 172 svenskar. Populär Astronomi har nu fått reda på att cirka 700 av aspiranterna redan nu går vidare till nästa steg i uttagningsprocessen. De ska genomgå psykologiska tester hos ESAs astronautcentrum i Hamburg i Tyskland. Hur mycket vi får reda på uttagningen framöver är dock oklart, eftersom astronautkandidaterna nu ombetts av ESA att hålla tyst om hur det går med deras ansökningar.
– Alla de som går vidare skriver under ett kontrakt där de inte kommer att kontakta eller ge intervju till media, förklarar Rosita Suenson på ESAs kommunikationsavdelning.


ESAs astronautcentrum i Hamburg, där astronautaspiranter ska genomgå psykologiska tester som nästa del av uttagningsprocessen. Om några år kommer fyra stycken att väljas ut för uppdrag på rymdstationen ISS och kanske vidare mot månen och Mars.