NASA-sonden Messenger har bara gjort en första sväng förbi planeten Merkurius men redan nu börjar den skörda intressanta rön om den innersta planeten. Tidskriften Sciences specialnummer från förra veckan innehåller 11 artiklar med varsin djupdykning i vinterbesökets mätningar. Nu verkar det klart att vulkaner spelat en stor roll i planetens historia, något som de lärda ska ha tvistat om i decennier. Sen har vi det där med att hela planeten har krympt under sin livslängd, och kanske fortfarande krymper (DN, Aftonbladet). Tanken är att Merkurius håller på att kylas ner efter samma asteroidbombardemang som man ser spår av även på månen. När ytan kyls och krymper skapas branter, upp till 600 km långa, som Messenger sett över större delen av planeten. De skär genom gamla nedslagskratrar, vilket gör att man kan få ett hum om när de skapats. Kanske ännu mer spännande är Messengers upptäckt att solvinden blåser bort vatten från Merkurius yta i långt större mängd än någon hade föreställt sig. Det rapporterar Emily hos Planetary Society. Is vid polerna kanske? Det vet man inte ännu, men när Messenger återvänder till Merkurius så kommer den att kunna ta reda på hur det ligger till.


Merkurius i en lite överdriven (men snygg) färgskala. Gigantiska nedslagskratern Calorisbassängen dominerar bilden. (Bild: NASA / JHUAPL / CIW)