WhiteKnightTwo i Mojaveöknen igår. Flygplanet blir uppskjutningsplattform för rymdskeppet SpaceShipTwo.

Igår visade Virgin Galactics Richard Branson och Scaled Composites’ Burt Rutan upp sitt dubbelflygplan WhiteKnightTwo för medierna. WK2 ska skjutsa upp rymdfarkosten SpaceShipTwo, som sen blir den som bär de första rymdturisterna när de ska få sina fem minuters viktlöshet. Rapporter kan du hitta hos Leif på rymdturism.se, Aftonbladet och Rymden i dag, och på Prylkoll uppskattar man vill-ha-faktorn. Väntar du på att åka upp i rymden från t ex Kiruna så tänk på att Branson och Rutan inte riktigt är framme än. Efter dödsolyckan hos Scaled Composites för ett år sedan säger Rutan till bloggen Personal Spaceflight att företaget inte jobbat alls på SpaceShipTwo sedan olyckan, på grund av osäkerhet kring bränslesystemet. Virgin och Scaled har aldrig varit speciellt tydlig om tidplanen för SpaceShipTwo men uppenbarligen låter det här som en rejäl försening.

Mer om hur rymdturismen ska inta Kiruna kan du förresten läsa i Populär Astronomis nästa nummer, som släpps 7 september (som författaren Dag redan puffat för på sin blogg).

1 KOMMENTAR

Comments are closed.