Jag sitter ofta med en astronomitidning när jag tar pendeltåget till jobbet. Igår satt jag mittemot ett par ryssar. När de fick se den fina bilden av solen på framsidan av ett äldre nummer av Populär Astronomi, beklagade de sig för mig på engelska över att de var i Sverige och inte hemma i Sibirien. Männen var här för att jobba men var ledsna över att de missar den totala solförmörkelsen på fredag.

Publika visningar av solförmörkelsen sker på fredag förmiddag på olika håll i landet: Stadsparken i Borås, Slottsskogsobservatoriet i Göteborg, Folkets hus i Borlänge,
Eldsberga-observatoriet i Halmstad
och hos SAAF:s samlade amatörastronomer på sin Sagittariusträff på Öland. Ju längre norrut desto mer täcker månen solen, så roligast blir det nog på Teknikens hus i Luleå. Eller på Treriksröset om du befinner dig där.

Animeringen visar förmörkelseförloppet där och är gjord av Per Ahlin. (Tack till Hans Bengtsson på Astronomiguiden för visningstipsen.)

Den totala solförmörkelsen sedd från just Sibirien och Kina kan man följa på nätet: kolla solförmörkelsens hemsida hos NASA (scrolla ner en bit) för några länkar. DN har några andra tips.