NASA har under den sista tiden börjat bena ut hur rymdfärjeprogrammet kommer att se ut under sina sista år (Spaceflight Now rapporterade den 7 juli). En av de sista flygningarna blir STS-128 med veteranrymdfärjan Atlantis, med planerade startdatumet 30 juli 2009. Nu har NASA bekräftat att en av de sju astronauter på det uppdraget blir allas vår Christer Fuglesang, något som det har ryktats om tidigare. DN var tydligen först med nyheten, Aftonbladet hakar på; enligt ESA blir det presskonferens på fredagen i Stockholm. Huvuduppgift för Fuglesangs nya rymdresa blir att leverera italienska logistikmodulen Donatello till ISS. Med Donatello på plats kommer man för första gången öka antalet besättningsmedlemmar på rymdstationen från 4 till 6, och Atlantis tar med astronautdebutanten Nicole Stott som ingår i den första sexmannabesättningen. Mer om flygningen skriver Johnny Rönnberg på Astrowebb. Innan Christer flyger med Atlantis har den ett annat viktigt uppdrag att genomföra: Hubbleteleskopets uppgradering. Den flygningen går enligt nuvarande planen av stapeln den 9 oktober.
Efter 2010 ser det ut att bli ett femårigt glapp innan NASA:s nya rymdfarkost Orion är färdig. Det lär bli lite stiltje i det amerikanska rymdprogrammet, och i veckan medgav till och med NASA-chefen Mike Griffin att Kina kan hinna före till månen (BBC, Universe Today). Om det blir några fler svenska astronauter efter Fuglesang är fortfarande oklart.
[Tillägg: Jag antar att ett uppdrag sommaren nästa år skulle göra det svårt för Fuglesang att kandidera i Europavalet 4-7 juni 2009 (som det ryktades om tidigare i år).]


Rymdfärjan Atlantis, vars 31:a rymdflygning blir till rymdstationen 2009 med bland andra Christer Fuglesang ombord