Christer Fuglesang introducerar sina nya astronautkollegor på presskonferensen i fredags morse.
Som Rymden i dag rapporterat mötte Christer Fuglesang pressen i morse (se även Expressen, DN). Fuglesang skriver dessutom i dagens DN debatt och kräver att Sverige satsar mer på rymdforskningen (SR Ekot). Med siktet på höstens forskningsproposition och det europeiska ministermöte som styr över ESA så vill han att Sverige ökar sitt stöd till ESA, som enligt Fuglesang ligger under det europeiska genomsnittet. När rymdfärjorna fasas ut 2015 ser det ut att bli en väldig omställning mellan världens rymdmakter. Då kommer Europa att behöva satsa och satsa rätt. Som vi skrev här redan i april vill Christer Fuglesang att Europa börjar redan nu med att utveckla ett eget motsvarande till rymdfärjan. Det är något som ESA nu tar på allvar, menar han.
– Jag tror att det finns goda chanser att man börjar utreda i den riktningen. Nu säger man att de närmaste 3 åren så kommer vi i alla fall att utreda det här ordentligt och så 2011 tar man ett beslut.
Ett sådant projekt skulle kunna innebära samarbete med Ryssland, men Fuglesang tror mer på ett heleuropeiskt projekt.
– Jag är lite tveksam till att samarbeta med ryssarna. Jag tror inte att de kommer att vilja samarbeta på samma sätt som vi skulle vilja samarbeta. I alla fall hittills har det varit svårt.
Christer flyger ännu en gång med rymdfärjan sommaren 2009 som vi skrev om igår.
Om Christer får fortsätta flyga efter 2009 hänger liksom hela hans karriär hittills på hur mycket Sverige vill betala. Att inte han trots sin erfarenhet och kompetens inte får ett längre uppdrag på rymdstationen beror delvis på Sveriges ovilja att bidra till ESA:s bemannade program, menar han.
– Jag skulle vilja flyga till rymdstationen och vara där en längre tid. Jag är ju utbildad på Sojuz. Objektivt sett så har jag alla goda möjligheter. Men det är det där med det politiska, att det inte finns så många flygtillfällen till rymdstationen för ESA-astronauter.
I sin debattartikel tar Fuglesang upp alla de vanliga argumenten för nyttan med rymden. De är som vanligt bra men för tillfället verkar de svenska vindarna blåsa åt fel håll (Karin Bojs i DN häromveckan, Jinge i juni, Niclas Berggren häromveckan). Det vore kul om alliansregeringen kunde anta utmaningen och formulera om Sveriges roll i rymdutforskningens nästa skede på ett eget positivt sätt, där både ESA och den kommersiella rymdbranschen ingår som naturliga delar.

Fuglesang passade förresten på att förneka att han tänker kandidera i europavalet.
– Det var ingen vansinnig spekulation men det fanns ingenting bakom det, sa han till Populär Astronomi.