Prismabloggar-Krister ger tummen upp till nydöpta Mango och Tango (som skymtas längre bak i renrummet).

Svenska satellitprojektet Prisma är tänkt att pröva precisionsformationsflygning i rymden. Nu är dubbelsatelliten nästan klar för sin första resa bort från Rymdbolagets renrum i Solna utanför Stockholm, nämligen till Frankrike för fortsatt testning. De två delarna har också fått nya namn, gamla Main blir Mango och Target blir Tango. Igår var det dopkalas i Solna med kändistät (nåja, rymdkändisarna Ella Carlsson och Sven Grahn såg jag i vimlet) mingel intill renrummet. Jag fick också träffa rymdbloggaren och ingenjören Krister Sjölander som nu inte bara skrivit om dopet på Prisma-bloggen utan även illustrerat inlägget med en bild på mig (!) tillsammans med satelliternas lika trevliga projektledare Staffan Persson.

Formationsflygning med hög precision är något som framtidens rymdteleskop behöver om vi ska kunna ta kort på jordliknande planeter runt andra stjärnor (alltså sådana som övertygar fler än bara kvällstidningsrubriksättare). I början var tanken att Prisma skulle utveckla teknik för det ambitiösa svenskledda ESA-projektet Darwin, som skulle göra just detta. Men Darwin är sedan ett år borta från ESA:s att-göra-lista. Den innehåller andra spännande grejer, bland dem XEUS/IXO där erfarenhet från Prisma kommer väl till pass. Men man undrar lite grann om beslutsfattarna inte underskattat hur mycket allmänheten vill att vi ska hitta de riktiga tvillingar till jorden som vi hoppas finns därute..