Hur långt – och hur långt tillbaka i tiden – kan man se i universum? De saker man ser längst bort är för tillfället rejäla stjärnfabriker till unga galaxer, men nu börjar stjärnexplosionerna knäppa in. Nyupptäckta gammablixten GRB 080913 small nämligen när universum var blott en sjundedel av sin nuvarande ålder. NASA-satelliten Swift hittade den och forskare från Danmark och Tyskland mätte avståndet till den (med hjälp av två olika teleskop i Chile). Sådana här gammablixtar tror man uppstår när en tung stjärna exploderar och lämnar kvar ett helt nytt svart hål. Ljuset från blixten, som upptäcktes för en vecka sedan, färdades hela 12,8 miljarder ljusår sedan det började resan hit.

Bild t h: Swift avslöjar förra helgens rekordgammablixt (i gult) bland stjärnor i vår galax. (NASA/GSFC/S. Immler)