De är de första djuren som överlevt en rymdresa utan skyddsdräkt. Vi snackar förstås om björndjuren som Kristianstadsforskaren Ingemar Jönsson och hans kollegor skickade upp med raketen Foton-M3 förra året. Jörgen Modin har redan bloggat om nyheten och Jönsson intervjuas på ESA:s svenska webbplats.
Björndjurens unika förmåga att kunna torka ner sig gjorde susen i rymden, och av de djuren som skyddades från solens uv-strålning så kunde 68 procent återupplivas efter resan, och till och med lägga ägg som kläcktes. Sämre gick det dock för de djuren som utsattes för direkt uv-strålning från solen. Men även bland dem var det några enstaka som – till förskarnas stora förvåning – överlevde.
Ett kul och annorlunda stycke svensk forskning med andra ord. Dock har det varit rätt tyst om saken i svenska medierna. Förutom ett inslag i Vetenskapsradion verkar snudd på inga andra ha varit intresserade. DN som skrev om björndjuren 2007 har inte berättat hur det gick sen. Utomlands är det andra bullar: Ingemar Jönsson säger till Kristianstadsbladet att han fått frågor av tidskrifterna Nature och Science. New Scientist, the Economist och International Herald Tribune har alla skrivit artiklar.
[Uppdatering (21/9): Nu vaknar DN med en ordentlig intervju.]
Sammanfattning av artikeln i tidskriften Current Biology
Tardigrades in space-bloggen

Tre björndjur i det uttorkade tillståndet som gör att de kan överleva rymdens påfrestningar. Fler bilder på björndjur kan man kolla på tardigrades.com. (Foto: Ingemar Jönsson)

2 KOMMENTARER

Comments are closed.