Stora nya planeten 1RXS J160929.1-210524 b ligger 10 gånger längre ut från sin unga sol som Pluto gör från vår.

’Jordens okända tvillingplanet’, säger Aftonbladet. Första bilden på en exoplanet, säger SvD. Som Assi och några andra redan varit inne på är den här knappast speciellt lik jorden.

Vad ser vi på bilden då? En ung stjärna, bara 5 miljoner år gammal (jämför solens 4,5 miljarder år), som ligger 500 ljusår bort från oss i Skorpionens stjärnbild. Nära den så finns en ljusprick vars spektrum tyder på att den kan vara en mycket ung planet med en massa på kanske åtta gånger Jupiters massa. Alltså rejält mycket större än jorden och i all säkerhet en gasjätte precis som Jupiter och Saturnus. Den ligger dessutom förvånansvärt långt från stjärnan – över 300 gånger längre bort än jorden ligger från solen, och de kanadensiska forskarna bakom upptäckten är inte alls säker på att planeten ens hör till stjärnan. Kanske har den kastats ut från stjärnan, eller så håller den på att migrera inåt. I vilket fall är det en intressant planet för forskarna som studerar hur solsystem från vårt föds och utvecklas. Som New Scientist påpekar liknar den nya planeten en annan planetkandidat, GQ Lupi b, som vi rapporterade om 2005.
Pressmeddelande hos Geminiobservatoriet
Originalartikel på ArXiv.org