Kinas rymdprogram – känt från OS-invigningen får skjuts av rymdfarkosten Shenzhou som skjöts upp under onsdagen svensk tid. (Bild: CNSA)
På plats i Göteborg har jag inte lyckats se något av CCTVs livesändning från uppsändningen av Kinas tredje bemannade rymdfarkost, Shenzhou VII. Nu rapporterar nyhetsbyrån Xinhua att uppsändningen lyckats (se även amerikanska space.com). Det gjorde de i och för sig redan tidigare idag, rapporterar International Herald Tribune, lite klantigt kan man tycka men alldeles uppenbarligen är Kinas rymdprogram på väg att bli lika medievänligt som världens andra. Mer på kinesiska kan man läsa hos kinesiska rymdorganet CNSA och på svenska hos Astrowebb och DN. Den svenska bloggosfärens meste kinakännare Blogge Bloggelito tar tillfället att kommentera landets rymdframgångar genom åren. På lördag genomför taikonauterna Kinas första rymdpromenad någonsin.

Idag rapporteras förresten också att det finns svenskar bland de 192 som är kvar i ESA:s nya astronaututtagning (DN), om alla europeiska grejer som den försenade indiska månsatelliten Chandrayaan-1 innehåller (ESA) och att nästa rymdfärjan (som ju ska laga Hubbleteleskopet) försenas till följd av orkanen Ike (New Scientist).

1 KOMMENTAR

Comments are closed.