Presidentkandidaten John McCain har skapat rabalder för att han ännu en gång använt planetarier som slagträ i debatten mot Barack Obama, och även i Sverige verkar planetarierna vara i ropet. I veckans tv-sända debatt mellan de två kandidater till USA-president så upprepade McCain sin anklagelse om att Obama godkänt öronmärkta 3 miljoner dollar som skulle förse ett planetarium i Chicago (Obamas hemstat) med en ”overheadprojektor”. Tidigare har han kritiserat ”dumheter som planetarier” (mer om det hela på Bad Astronomy, Cosmic Variance, The Great Beyond). Nu har Adlerplanetariet, som det hela handlade om, gått ut med ett pressmeddelande där man förklarar vad det verkligen rör sig om – att ersätta en 40 år gamla projektor i sin anrika Sky Theater med modern utrustning. Och fortsätta föra ut en massa fascinerande vetenskap och underhållning till Chicago-publiken, inte minst barnen, något som McCain uppenbarligen missat.

Trots visst stöd från Barack Obama har Adlerplanetariet faktiskt inte fått några statliga pengar för sin uppgradering. Bättre har det gått för Sveriges mesta planetarium Cosmonova i Stockholm, där planetariet nu försetts med helt ny digital teknik (och programmet Uniview från norrköpingsföretaget Sciss). Nästa tisdag blir det pressvisning och sen tre nya föreställningar om kosmiska kollisioner, svarta hål och gulliga aliens i Zula-patrullen. Det slutar inte heller i Stockholm. På Umevatoriet finns ett mindre planetarium som man nu utökar med hjälp av 12 miljoner kronor i EU-bidrag, rapporterar umea.se. Och i Uppsala går planerna vidare med ett helt nytt planetarium (rapporterade UNT i september) som ska dessutom se ut som Saturnus och ingå i gigantiska skalmodellen Sweden Solar System. Till Uppsalaprojektet finns enligt inte pengarna ännu, och i dagens läge låter inte det bra.
– Vi räknar med att få pengar, det här är ett så bra projekt, sa Bengt Gustafsson till UNT för bara tre veckor sedan.
Det låter lite väl optimistiskt nu med finanskrisen i full gång, men det kanske trots allt är köpläge för planetarieaktier just nu. Oavsett vad John McCain tycker.

Gamle filmstjärnan Robert Redford är berättaren i den amerikanska versionen av Kosmiska kollisioner, som nu visas på Cosmonova från 17 oktober. I den svenska versionen är det skådisen Marie Richardson som berättar om krockande kometer, planeter och galaxer. Filmen går för tillfället också på Adlerplanetariet i Chicago, känt från storpolitiken. Om klippet verkar trasigt finns det även här på YouTube.