Eldklotet som skapades när asteroiden 2008 TC3 brann upp över norra Sudan natten till onsdag. (Bild: EUMETSAT, större version här)

Natten till tisdagen den 7 oktober så träffades jorden av den första asteroiden som någonsin observerats från jorden innan den slog ner. Historien om två meter stora 2008 TC3 rapporterade vi i onsdags. En triumf för vår bevakningsinsatser som Catalina Sky Survey som upptäckte den, säkert, men också lite skrämmande att den upptäcktes mindre än 24 timmar innan den skulle brinna upp i atmosfären och hamnade nästan helt i medieskugga. TC3 brann upp över norra Sudan och ingen verkade ha tagit kort på den – förrän nu. Nu tipsar Emily hos Planetary Society om att den europeiska vädersatelliten Meteosat fångade eldklotet på bild och mätte till och med dess temperatur. Tryckvågor från explosionen kändes av dessutom av en seismisk station i Kenya och den verkar ha varit lika kraftig som 1100 eller 1200 ton trotyl. Det är en faktor tio mindre än explosionen bakom Tunguskahändelsen 1908, som man tror också orsakades av en inkommande mindre asteroid. Men det är lika stor som en mindre kärnladdning. Hur hade det gått om den hade ramlat ner över Georgien, New York eller Nordkorea?
EUMETSAT:s sida om Meteosat-bilderna på 2008 TC3
Hela historien om 2008 TC3 hos Emily Lakdawalla