Har du nånsin undrat varför är du gjord av materia och inte antimateria? Enligt partikelfysiker så beror det på att de elementarpartiklarna som bygger universum inte är lika vackert symmetriska i sina egenskaper som man först trodde. I synnerhet bröt verkligheten mot CP-symmetrin, något som fick årets Nobelpristagare i fysik Yoichiro Nambu, Makoto Kobayashi och Toshihide Maskawa att sätta sig ner och formulera om teorierna om materians minsta beståndsdelar och hur de hänger ihop. Först Nambu och sen Kobayashi och Maskawa lyckades beskriva symmetribrottet matematiskt, och sedan förutspådde att det skulle finnas tre par med kvarkar som bildar de tyngre elementarpartiklarna som vi är gjorda av. Man vet ännu inte varför big bang lyckades skapa så pass lite antimateria och så mycket av den vanliga varianten, men tack vare Nobeltrion så förstår vi mycket bättre hur det som blev hänger ihop. Mer om pristagarna, kvarkar och symmetrier finns att läsa hos Kungl. Vetenskapsakademien och expertbloggaren Magnus aka dr M på My Cup of Tea. Tidningsrapporter finns hos t ex DN och Aftonbladet/TT.

Ett kvarkarnas Nobelpris måste man fira med bob hunds klassiker Upp, upp, upp, ner. [Youtube]

2 KOMMENTARER

  1. @Ove: Inflationen har mig veterligen inte kunnat testas ordentligt ännu. Kanske satelliten Plancks mätningar av den kosmiska bakgrundsstrålningen lyckas med det – jag träffade en Planck-forskare i somras och försökte pressa honom på vad man hittat men han bara log och sa att det såg ut att vara bra grejer. Så vi (och Alan Guth) får vänta…

Comments are closed.