Efter några osäkra dagar har Hubbleteleskopet kommit igång igen. Eller det har i alla fall kameran WFPC2, som yrvaket tagit denna nya bild på galaxkrockresten Arp 147. Två av teleskopets övriga kameror lär det fortfarande vara problem med, något som sannolikt kommer upp på en NASA-presskonferens ikväll kl 23 svensk tid. Den som är nyfiken kan lyssna live på www.nasa.gov/newsaudio.
[Uppdatering: Presskonferensen blir allt mer intressant. Nu skriver nättidningen Flight Global om att en av reservdelarna som ska upp till Hubble nästa år börjat strula och visar återkommande problem. Detta skulle kunna försena uppgraderingen ända in i 2010, enligt rapporten, eller kanske göra att den inte kan göras alls. Mer på New Scientist.]

Hubbleteleskopet ser ut att behöva vänta till i maj innan uppgraderingsresan blir av. Men det hankar sig fram ändå, som detta nytagna kort visar. Här har troligen galaxen till vänster krockat med galaxen till höger, och det har satt igång de mängder med nybildade stjärnor som gör att ringen lyser blått.