För första gången har en jordnära asteroid upptäckts på väg in mot en säker krock med jorden.
Den 5-meter-stora stenbumlingen 2008 TC3 (kolla banan hos NASA) upptäcktes under måndagen och i natt brann den upp i atmosfären över norra Sudan. Ännu finns det inga rapporter på hur den såg ut från marken, men enligt spaceweather.com så såg personal på ett KLM-flygplan 1400 kilometer bort en blixt, strax innan nedslagningsögonblicket kl 04.46 i natt svensk tid. Troligen blev det en rejäl eldkula, lika ljusstark som fullmånen. Sådana här ofarliga pytteasteroider slår ner några gånger per år – det här är första gången som någon av dem har upptäckts innan den träffat jorden. Innan nedslaget så fångades TC3 på bild av amatörastronomer i Italien (som bloggat om händelsen) och i Kanada (Eric Allens bild på spaceweather.com).
Artikel hos New Scientist
[Uppdatering 7/10: DN skriver om händelsen men missar det unika med upptäckten.]