Mycket har hänt i den svenska rymdbloggosfären sedan den förra rymdkarnevalen. Under tiden har den engelskspråkiga rymdkarnevalen fått sin första omgång någonsin i en svensk blogg, och det blev såklart hos Assi. Kolla hennes smått historiska Carnival of Space #75.

Astronomiguiden har numera hela 1000 medlemmar, rapporterar sajtens värdinna Åsa. Amatörastronomer är inte bara fler på AG, de börjar dessutom blogga mera. Till exempel finns en bloggfunktion hos Norra Sveriges Amatörastronomer: till exempel bjuder Ulf Jonsson in till observationskvällar i höstkyliga Luleå med värmen påslagen. Åt Borås Astronomiska Sällskap bloggar Bengt Erlandsson. Han tipsar till exempel om videon som visar när ESA:s rymdsopbil Jules Verne brann upp i atmosfären.

Nyss nämnda Åsa är blivande astrofysiker men drar sig inte för att rapportera även sina mer udda observationer. Som till exempel något som såg ut som en ufo. Ett fall för ufologen, journalisten och bloggaren Clas Svahn, kanske. På sin blogg rapporterar han dock hur andra journalister – till exempel på Västerbottenskuriren – överdriver när det gäller ufo-rapporteringen. Största och mest i gammelmedierna misshandlade astronyheten var annars den om bilden på planeten med krångliga namnet 1RXS J160929.1-210524 b. För en summering om varför den inte liknar jorden, se Andrejs inlägg på Liv på jorden och annorstädes. Mediaskuggan vilade å andra sidan osannolikt tungt över nyheten om den första gången som en asteroid spårats innan den krockade – eller i alla fall brann upp – över jorden. Storyn om 2008 TC3 skrev vi om här hos Populär Astronomi.

Nu är det höst och det är inte utan att man längtar till varmare breddgrader. Två som gjort slag i saken är Prisma-satelliterna Mango och Tango som förra veckan blev packade och klara för en testomgång i södra Frankrike, rapporterar Krister på Prisma-bloggen.

Mango och Tangos rymdresa nästa år blir i tjänsten, så att säga. Som typ Christer Fuglesang vars andra tripp till ISS antagligen blir nån gång under sommaren. Han har börjat skriva nyhetsbrev igen och i det senaste kommenterar han både finanskrisen, Hubbleteleskopets bekymmer och kritiserar att regeringen inte vill satsa på rymdforskningen. Annars har det mest varit småkryp från Öland som representerat svenskar i rymden på sistone, som det rapporterades av deras uppdragsgivare Ingemar Jönsson på bloggen Tardigrades in space.

Snart kommer dock rymdturisterna och Leif på rymdturism.se snappar upp nyheten att Virgins SpaceShipTwo nu har en tidsplan och väntas lyfta sommaren 2009. Strax därefter flyger den från Kiruna, antar vi, med högbetalande kicksökande ombord. Kicksökeriet är förresten ett tecken i tiden som funderats över, både hos AkåLandet Annien och DagRymden i dag om Nextopia.

Mer filosoferande triggades av Nobelpriset i fysik som gick till kvarkforskare från Japan. Magnus B på My Cup of Tea förklarar vad det handlar om och passar på att anklaga Horace Engdahl för obegriplighet fullt i klass med värsta partikelfysikern. Thomas Lennartsson på bloggen 1 är inte ett stort tal grubblar i samma anda över Teorier om Allt och hittar bara liksom i förbigående på en alldeles egen. Varning (som alltid med de bästa rymdbloggosfärsinlägg) för lindrig yrsel och förhöjd kunskapsnivå.