Indiens största vetenskapliga projekt någonsin heter Chandrayaan-1, här på landningsplattformen. I natt lyfter den mot månen om regnet tillåter.

Alla vill till månen, så har vi skrivit förut. Näst på listan är Indien, vars sond Chandrayaan-1 sänds upp i natt kl 02.50 svensk tid (SvD). Som Johnny och Emily tipsar går det att följa uppsändningen live på nätet hos den indiska rymdorganisationen ISRO. Bor du i Uppsala ska du inte missa livesändning på storbildsskärm vid Ångströmlaboratoriet (sova kan du göra i helgen, kanske). Där har man öppet för allmänheten från klockan 02.30 och dessutom bjuder företaget Ångström Aerospace AB på ”mycket tidig frukost”. Chandrayaan-1:s huvuduppgift blir att i spåren efter svenska Smart-1 och japanska Kaguya kartlägga månen i 3d och leta mineraler som kan vara intressanta för framtida månbaser. Bland de tolv experiment ombord finns dock även norrbottenbyggda Sara (ESA, IRF Kiruna, NbK), som kommer att leta efter tecken på okända magnetfält där solvinden blåser på månens yta.
Allt om Chandrayaan-1 på indiska nyhetssajten Sify news

[Uppdatering: Uppsändningen gick finfint. Resan till månen väntas ta ungefär två veckor. Rapporter: UNT, DN, indiska Sify]