Om två år eller mindre har astronomer hittat den första jorden runt en annan stjärna. Det tror svenska planetforskaren Malcolm Fridlund och torsdagen den 27 november kan du möta honom i Göteborg. Dagen innan gästar hans kollega Philippe Thébault Stockholm. Det är bara att masa sig till rätt lokal och antingen sola sig i lite tidig forskarstjärnglans – eller ställer killarna mot väggen. För det är är stora saker på g, som senaste veckornas digra exoplanetskörd vittnat om.

Fridlund vet dessutom vilka jordkloner som kommer dyka upp först.
– Då handlar det om jordstora planeter i täta banor kring stjärnor som är mindre än solen. Mer snarlika kopior av solen och jorden kommer att kunna hittas inom tio år som en följd av samarbeten mellan jordbundna observatorier och satelliter.
Malcolm är på möte med Sveriges samlade astrobiologer i Göteborg och talar där torsdag 27 november kl 16:30 på Geovetarcentrum i Göteborg (Pressmeddelande från Göteborgs universitet). Han är en rolig talare och säger nästan alltid något som han nästan inte borde.

Är du i huvustaden eller bara har en faiblesse för stjärnan alfa Centauri ska du istället bege dig till ABF-huset i Stockholm på onsdag kväll. Där presenterar Philippe Thébault föreläsa om främmande jordar, och då nämner han säker alfa Centauri. Hans senaste forskningen handlar just om möjligheterna till livsvänliga planeter där, bara drygt 4 ljusår bort.
– Jag slår vad om att vi kommer att kunna upptäcka en planet kring alfa Centauri om fem år, säger han.

Exoplanetbloggaren Greg Laughlin tycker att vi borde leta på vinst och förlust. Jag tycker vi reser dit helt enkelt. (Ja, det är lite långt men drömma kan man ju…)

Tider och platser igen: Philippe kl 19 på ABF-huset, Sveavägen i Sthlm, arrangör Svenska Astronomiska Sällskapet. Där kommer jag att vara. Sen Malcolm 16.30 den 27/11, på Geovetarcentrum nära Wavrinskys plats i Gbg (dit ska förresten även Assi).


En jord bildas i ett dubbelstjärnesystem som liknar alfa Centauri. Mer om den hos Stockholms universitet eller från Philippe själv på onsdag.

[Uppdatering: Enligt WordPress är detta Populär Astronomis 1000:e blogginlägg. Galet. Om tre veckor fyller vi dessutom 4 år. Nostalgiker hittar första inlägget här.]