I morse skakades Sydsverige av ett synnerligen vältajmat och för landet rekordstarkt jordskalv (Aftonbladet, DN, SvD). I San Francisco pågår nämligen årets största geofysikerkonferens, Amerikanska geofysiska unionens höstmöte, och för att förstå det som hänt i sydligaste Sverige kan man alltså idag kolla på helt färska bilder och filmer från Saturnusmånen Enceladus. Den tigerrandiga månen bär spår av samma typ av plattektonik som ligger bakom skalven som håller jordens yta i rörelse. Kolla här hos sonden Cassinis kamera Ciclops, som stått för de nya bilderna, och läs mer hos hänförda Phil Plait och Universe Today. Enceladus är också hem till geysrar som kanske hyser liv: nya mätningar (bild här) tyder på att de kan flytta längs sprickorna vid sydpolen där de sprutar is ut i rymden. Och landskapet kanske täcks av snö där isen faller tillbaka till marken.
Terra incognita skriver förresten om varför skalvet inträffade just där det gjorde.

Bild: NASA/JPL/Space Science Institute
Den 5 oktober 2008 flög Saturnus-sonden Cassini så nära som 25 kilometer över marken på den ständligt skalvdrabbade månen Enceladus. Klicka för att se massor med nya bilder och animeringar från den randiga och föränderliga månen.

2 KOMMENTARER

  1. Som ett av offren för Skåne-skalvet – en blomsterkruka, som stod lite tre-kvart i fönsterkarmen, for i golvet – så undrar jag apropå Enceladus om det finns en sorts ”universell Richter-skala”?
    Dum fråga, jag vet. Men det skulle vara intressant att veta vilka energier det handlar om borta på Saturnusmånen jämfört med skalv/jordbävningar här hemma på Tellus.
    Ulf R

  2. Hänvisning till PopAst:s Enceladus-story i dagens (27.12.08) Kvällsposten sid 7. Kan ev ligga under min dagliga krönika på http://www.kvp.se, men vår kortbemannade webb-redaktion är inte världens snabbaste och mest uppdaterade så här i storhelgtider.
    Ulf R

Comments are closed.