Henrik Enckell från Lund blev uttagen till simulerade Mars-resan Mars 500, en av bara 5 européer som dög – men tackade nej i sista stunden. Till DN säger han att beslutet var bitter och att det är ändringar i träningsplanerna som ligger bakom hans beslut (se även Sydsvenskan/TT). Kvällspostens Maria Rydhagen är inte nöjd med hans förklaring och spekulerar om vad som egentligen fått honom att tacka nej, trots att famlijen och jobbet var helt med på noterna. Det verkar som även ESA blivit tagen på sängen av hans beslut. Förra veckan utlovade de ju fem europeiska kandidater, som dessutom verkar ha uttagits just som sammansvetsad grupp. Men när de presenterades i torsdags fanns det bara fyra kvar. Var ESA, eller ryska forskningsinstitutet IBMP, eller båda två, varit lite för övertygade om att deltagarna skulle gå med vilka planändringar som helst bara för att de fått vara med? Bloggaren Molle Mareng undrar varför ingen av de kvinnliga sökande blivit uttagen. Det är inte utan att man undrar om de redan hoppat av av liknande skäl som Henrik Enckell. Eller så tänker de på liknande experimentet SFINCSS-99 då kanadensiska Judith Lapierre råkade ut för ovälkomna närmanden under ett nyårsfirande under isoleringsperioden.


De tre fransmän och en tysk som ska delta i första delen av Big Brother-liknande marsexperimentet Mars 500 för Europas räkning: Cedric Mabilotte, 34-årig ingenjör, doktorand i internationella relationer och fd valobservatör (!), Oliver Knickel, 28-årig ingenjör i tyska försvaret, Cyrille Fournier 40, pilot, och Arc’hanmael Gaillard, 32, också ingenjör. (foto: ESA/N. Imbert-Vier)