En komet som upptäcktes sommaren 2007 kan bli synlig under astronomiårets första månader. Kometen Lulin syns bäst i små teleskop just nu, men ligger närmast solen den 10 januari och väntas ljusna framåt februari. Då kan den bli tillräckligt ljusstark att se med blotta ögat, åtminstone om man befinner sig på en mörk plats och då helst i södra delen av landet. Kometen håller till i stjärnbilden Vågen och syns bara på morgonkvisten, så någon större publiksuccé lär den inte bli, men den blir ett kul objekt för nytända amatörastronomer. Sky and Telescope har stjärnkartor och en massa info.
Metro skriver förresten om hur små nedgrävda diamantkorn kan vara spår efter ett kometnedslag som kan ha orsakat omfattande klimatförändringar 13 000 år sen. Och därmed kanske även tagit kål på mammutarna. Metros rapport ser ovanligt bra ut, men originalartikeln ligger hos tidskriften Science och bloggen Centauri Dreams har skrivit om den.