Bild: Posten

Posten smyglanserade på onsdagen två nya frimärken som firar astronomiåret på ett oväntat och spännande sätt. Istället för klassiska astronomiska motiv har man valt att visa instrumentritningar och en stjärnkarta. Strongt av Posten och resultatet är hur snyggt som helst, tycker jag. Diagrammen är på det ännu rätt okända svenska ballongexperimentet PoGOLite, som väntas flyga 2010. PoGOLite kommer att fånga upp gammastrålning från ett enda ställe – pulsaren i Krabbnebulosan och hoppas för första gången mäta polarisering hos gammastrålningen. Krabbpulsaren är det som finns kvar av stjärnan som exploderade år 1054 och det är den som lyser upp den folkkära Krabbnebulosan. Frimärksformgivaren Einar Åkerlind har låtit nebulosan gestaltas av ett stjärnformat hål i stansat ut ur frimärket, kanske för att symbolisera stjärnan som sken där fram till för tusen år sedan. Genialiskt och kul, och enligt Posten första gången ett svenskt frimärke görs med ett hål i.

6 KOMMENTARER

 1. Kan bara hålla om att frimärkena var snygga och nyskapande. Blir nog att införskaffa några och spara.

  Apropå ingenting ser det ut som att det kommer bli bra väder ikväll, endast några mindre molntusar syns utanför fönstret.

 2. När kan man börja köpa dessa frimärken?
  Var köper man dessa frimärken? Måste man gå till Posten eller kommer varje liten tobakshandlare och kiosk som i vanliga fall säljer frimärken med kungen på även sälja dessa coola astrofrimärkena?
  Om man måste gå till Posten, var sjutton hittar man Posten i Göteborg nu förtiden? De postkontor jag nyttjade för sisådär 10 år sedan är ju nedlagda…

 3. Som (på ett mycket litet hörn) medskyldig till det hela är det kanske på sin plats med ett litet förtydligande:

  Även om Krabban är det första PoGOLite kommer titta på, finns planer på att även studera några starkt strålande röntgenbinärer (t.ex. Cyg X-1) och med lite tur någon aktiv galax också. Och vad gäller Krabban strålar faktiskt själva nebulosan så starkt i PoGOLites frekvensområde att det inte är helt enkelt att urskilja pulsaren. ..

  Kul att frimärkena verkar uppskattade! De släpps till försäljning 29/1 och ska gå att köpa hos vanliga frimärksförsäljare.

Comments are closed.