Vilken är den ljusa stjärnan i söder? Folk mejlar och ringer och undrar om det verkligen kan vara en stjärna det där. Aftonstjärnan är planeten Venus som inleder astronomiårets kvällshimmel på spektakulärt vis. Den 14 januari ligger Venus bättre till på himlen än den gjort sedan 1977, hela 47 grader öster om solen. Planeten kommer att vara synlig på skymningshimlen fram till mars, så ta tillfället i akt att beundra henne. Idag var jag ute i eftermiddagssolen och lyckades för första gången få syn på Venus med blotta ögat medan solen låg kvar på himlen. Dagtidsastronomi! Jag fuskade i och för sig med att använda kikaren för att hitta den och sen en välplacerad tall som referenspunkt. Men ändå. Den 30 januari ligger månen återigen mycket nära Venus, fram tills dess kan det vara bra att kolla med Yoursky eller Stellarium om man vill se henne före alla andra.

Bild: Per Ahlin
Så ligger Venus strax efter solnedgången under januari, februari och mars 2009. Venus ligger längst från solen den 14 januari men lyser starkast kring den 19 februari. (Bild: Per Ahlin)

Foto: Robert Cumming
Astrofoto med min lilla Nokia E51: halvmånen (pricken i mitten där) låg ungefär lika högt över sjön som Venus. Nu drar månen bort från Venus och på onsdag kväll den 7 januari åker den framför stjärnhopen Plejaderna. (foto: Robert)