Vetenskapshistorikern Gustav Holmberg skriver på sin engelskspråkiga blogg Imaginary magnitude om vetenskapliga mashups. Alltså sånt som när man till synes nonchalant slänger ihop mätningar av vitt skilda slag och skapar något oväntat och intressant, på samma sätt som nollnolltalets våg av musikaliska mashups (känt exempel: Sugababes möter Gary Numan). Som orbitingfrogs ISS-varningar via Twitter kanske. Holmberg visar hur ett slags mashup-kultur länge varit viktig för astronomin, och använder Knut Lundmarks kartläggning av Vintergatan som exempel. Läs hela inlägget här. Gustav svänger ihop en egen mashup-bild på Andromedagalaxen; jag kunde inte heller låta bli. Masa dig över till NASA:s virtuella observatorium Skyview och prova själv!

Bild:gjord med NASA SkyView
Här mashas tre aldrig förr sammanfogade vyer av himlen i Enhörningens stjärnbild med nyupptäckta superjorden Corot-Exo-7 b:s hemstjärna nånstans i mitten. Rött är från infrarött-satelliten IRAS, grönt är H-alfa och blått neutralt väte från Bonn, och bilden är 7,5 grader bred.

5 KOMMENTARER

  1. Jag ser att du har tagit bort min kommentar, men inte ändrat texten.

    Inse faktum: du skriver illa!

  2. Hej Janne: Jag ändrade, skickade mejl till dig som svar på kommentaren, glömde spara ändringen och mejlet studsade. Maximal otur med andra ord. Nu är en förbättring på plats – tack för påminnelsen!

  3. Håller med Assi! Enligt min enkla åsikt är Robert en påfallande god stilist, med ett associationsrikt, personligt och modernt språk som är värt att efterföljas.

    mvh
    Hans Bengtsson

Comments are closed.