Bild: H. Van Winckel, M. Cohen, H. Bond, T. Gull/ESA/NASA
Hubbleteleskopbild av dubbelstjärnsystemet HD 44179 som ligger 2300 ljusår bort. Partikelutflöde från stjärnorna påverkar det interstellära mediet så långt som tre ljusår bort från stjärnorna, i vad som liknar en X-form. (Bild: Van Winckel, M. Cohen, H. Bond, T. Gull, ESA, NASA)

Stoft finns det gott om i universum, och det försvårar astronomers jobb genom att skymma objekt som man vill observera. En annan jobbig aspekt är just att man vet så lite om dess kemiska sammansättning, eller till och med var det kommer ifrån. Stjärnors atmosfär är en favorit; särskilt de röda jättarna som kallas post-AGB-stjärnor kan förutom att skapa stoft också skjuta ut det i rymden. En ny studie av dubbelstjärnsystemet HD44179 bekräftar denna idé.
Läs artikeln hos arXiv