[Uppdatering 16/7 kl 21.30: Phil Plait, CNN och New Scientist skriver nu om ännu ett hot mot rymdstationen. En del av en gammal rysk satellit kommer att passera bara 800 meter från ISS imorgon bitti kl 08:14 svensk tid. Det är mycket närmare än torsdagens händelse men ger mer tid för att avvärja faran. NASA överväger att justera rymdstationens bana för att minska sannolikheten att den träffas.]

Efter sedvanlig förseningär är rymdfärjan Discovery nu på väg till rymdstationen ISS (t ex DN/TT, Universe Today). På rymdstationen är allt åter som vanligt efter en bit rymdskrot kom lite för nära i torsdags. Föremålet visar sig ha varit en gammal 13-centimeter-bred raketdel som släpptes loss för att justera snurrfrekvensen på en satellit som skickades upp för 16 år sedan (New Scientist). I SvD skriver Karin Henriksson om hotet från rymdskrot i omloppsbana. Ännu verkar det inte finnas några vettiga sätt att städa i rymden, så vi blir tvungen att istället förbättra bevakningen av de tusentals småbitar som redan far omkring däruppe. Framför allt gäller det att se till att de inte blir fler, något som borde bli en fråga inom den internationella säkerhetspolitiken innan nästa satellitkrock eller -sprängning äger rum.