Bild: NASA
Klarare än nånsing: rymdstationen blänker i solen i denna bild som togs från rymdfärjan Discovery efter avdockning i onsdags. Nästa för Discovery blir Christer Fuglesangs andra resa till ISS, planerad för augusti (mer om den i Christers senaste nyhetsbrev). (Bild: NASA)

Rymdfärjan Discovery är hemma igen efter senaste besöket på Internationella rymdstationen ISS (t ex DN, SR, Astrowebb). Nu när alla solpaneler finns på plats så är rymdstationen ännu mer påfallande när den glider förbi på kvälls- och morgonhimlen. När ISS blänker i reflekterat solljus kan den nu lysa klarare än planeten Venus. Bara solen och månen lyser starkare. Sedd från Sverige kommer ISS aldrig speciellt långt upp på himlen, och den passerar inte heller ofta. Håll koll på Heavens Above eller så har denna sida hos NASA aktuell information för en mängd städer i Sverige. Ikväll syns ISS en kort stund från Skåne, ser jag. För stockholmare finns också Twitter-tjänsten overstockholm. För några amatörastronomer har det blivit en sport att ta kort på ISS: som till exempel holländske Ralf Vandenbergh som tycks ha till och med sett en astronaut på rymdpromenad. Rymdturisten Charles Simonyi finns nu förresten också däruppe någon vecka framöver men håller sig på insidan.