Våren 2005 skrev vi om ballongteleskopet BLAST i samband med dess första flygning från Esrange. Året därpå blev det en till flygning, denna gång från Antarktis. Båda dokumenteras med bloggar och bilder på BLAST:s hemsida, och ovanligt nog en uppmärksammad dokumentärfilm. Nu publiceras färska forskningsresultat från andra flygningen, både i akademiskt coola tidningen Nature och på forskarnas svar på flickr, arXiv.org (kosmologen Peter Coles länkar till alla de nya BLAST-artiklarna på sin blogg).

BLAST är känsligt för submillimeter-ljus, och teleskopets mätningar från 2006 visar nu hur himlen ser ut om man har submillimeter-ögon. Överallt syns bara de unga, dammiga galaxer som levde hårt och bildade massor med nya stjärnor när universums var bara 5 miljarder år gammalt (New Scientist). Dessa galaxer kommer att vara ett hett byte för det nya europeiska rymdteleskopet Herschel, inte minst för att Herschels ena kamera är en kopia av BLAST:s. Herschel sänds upp i maj.

Historien om ballongfärderna med BLAST har redan blivit film och sändes i SVT i höstas. I Blast! följer regissören Paul Devlin sin bror Mark, astrofysiker med uppdrag i jordens bägge polartrakter. En film om ’forskarnas galna liv’, enligt filmens hemsida.


Från Norrbotten till Kanada via avlägsna galaxer: filmen om BLAST visades i SVT:s Vetenskapens värld i höstas. Nu publiceras även forskningsresultaten i tidskriften Nature.