Redan innan han valdes talade USA:s president Barack Obama varmt om rymdforskningens framtid, och nyligen pratade han live med Internationella rymdstationen ISS under rymdfärjans senaste besök. Dock är det inte riktigt klart hur hans styre kommer att handskas med NASA. Ännu är ingen chef för rymdorganet utsedd och rymdfärjans framtid efter den planerade nedläggningen 2010 är inte heller helt klart. Nu i en serie intervjuer har Obamas forskningsrådgivare, fysikern John Holdren tagit bladet från munnen och bilden börjar klarna. Brittiska New Scientist-skribenten Rachel Courtland summerar vad han har sagt i ett blogginlägg. Han talar om behovet att omprioritera mellan bemannad och obemannad rymdforskning, men talar ännu inte klarspråk om vad det betyder för rymdfärjan eller dess problemdrabbade ersättare Constellation. Kanske ännu mer intressant är att han tror att USA kan börja samarbeta med Kina för att kunna serva ISS under det enligt honom minst 5-åriga glappet efter rymdfärjornas pensionering. Uttalandet kommer i en intervju med tidskriften Science. Ryssland, Europa, Kanada och Japan är redan sedan ett tag med som partners till NASA i uppbyggnaden av rymdstationen. Hursomhelst verkar det allt mer osannolikt att rymdfärjorna skulle få uppskov på pensioneringen: till och med NASA:s chef för rymdfärjeprogrammet nu säger att man måste planera för nedläggningen 2010 (artikel på Spaceflight Now).

Foto: NASA
Nästa rymdfärjeresa blir till Hubbleteleskopet i maj. Rymdfärjan Endeavour (bilden) ska stå i beredskap ifall astronauterna ombord färjan Atlantis i rymden behöver räddas undan. Mer om förberedelserna för resan finns hos Astrowebb-Johnny.