Forskarnas Europeiska astronomi- och rymdvecka fortsätter med en drös spännande pressmeddelanden från konferensen Jenam i England.
Exoplanetnestorn Michel Mayor från Schweiz har rapporterat den lättaste planeten hittills som upptäckts [ESO]. Den är den tredje, minsta och längst in i systemet runt röda dvärgen Gliese 581 och har fått namnet Gliese 581e. Systemets tidigare upptäckta planeterna c och d kan finnas i stjärnans beboeliga zon. Lilla 581e är för nära stjärnan för att vara i närheten av beboelig, men den kan väger så lite som 2-3 jordmassor. Möjligen är den helt täckt av oceaner. Läs originalartikeln här. Greg Laughlin kommenterar faktum att en planeten som heter e snurrar runt sin stjärna på omkring pi dagar.

Bild: NASA/JPL-Caltech
Om några miljarder år blir även solen en vit dvärg. Nya observationer med Spitzerteleskopet tyder på att många av de vita dvärgarna i vår galax är omgivna av stoft som tyder på att de hyser åtminstone krockande asteroider som dessa runt sig. Kanske är de också resterna efter solsystem där det en gång funnits liv. (Bild: konstnär hos NASA/JPL-Caltech)

Numera är sådana superjordar (som Michel Mayor sa till oss 2008 rätt vanliga. Ballare (tycker jag) är nya bevis för att spillrorna efter länge döda solsystem finns runt vita dvärgar. Ett brittiskt-amerikanskt forskarlag med Jay Farihi i spetsen tittade på ett antal vita dvärgar med hjälp av Spitzerteleskopet och upptäckte att två av sina stjärnor lyste svagt i infrarött ljus – ett tecken på stoft och asteroidskrot, säger forskarna (Jenam, artikel hos ArXiv, BBC). De räknar ut att hos 1 till 3 procent av alla vita dvärgar finns det spår av något som en gång kanske varit riktiga planetsystem, men vars solar sedan länge blivit ljussvaga och ogästvänliga. 1-3 procent, det betyder minst 120 miljoner vita dvärgar i vår galax. Mer läsning hos Spitzerteleskopet