Bild: ESA
Enda kvinna bland de nya astronauterna, Italiens Samantha Cristoforetti.
Bild: ESA
Andreas Mogensen är Danmarks första astronaut. Grattis Danmark!

Det blir som väntat inga svenskar bland Europas nya astronauter. Bland de nya talangerna, som kan komma att vara de första européerna på månen, har Danmark fått sin första astronaut, rymdfysikern Andreas Mogensen, 32, som jobbar i England (mer om honom på Surrey Space Centre).
– Det är en dröm som går i uppfyllelse, sa han på presskonferensen.
Andreas var inte med på Danmarks egen astronaututtagning 2004. Han sökte först nu eftersom han ville först bli klar med studierna så att han hade råd med att delta i uttagningsresorna.
Otroligt nog väljer ESA endast en kvinna, italienska piloten Samantha Cristoforetti. De andra är fransmannen Thomas Pesquet (yngst, född 1978), tyske Alexander Gerst, italienaren Luca Parmitano och, näst mest överraskande, brittiska helikopterpiloten Tim Peake, 37.
Varför fick britterna en astronaut trots att de inte är med i ESA:s bemannade program?
– Tacka inte oss, tacka Tim! säger ESA-chefen Jean-Jacques Dordain men undrade ändå om Storbritannien inte kommer att vilja bidra mer nu när de har fått en astronaut.
Han tillstod som förklaring att medlemsländerna kan bidra med annat än pengar, och som med tidigare brittiska ESA-medarbetare så var Tim Peake helt enkelt bland de bästa.
– Vi har valt de bästa, punkt slut, sa han.
Jag tycker dock att det är mycket anmärkningsvärt att ESA år 2009 lyckas inte välja fler än en kvinnlig astronautkandidat. När Dordain understryker att han bara valt de bästa sökanden är budskapet glasklart. Trist.
DN, Politiken, Berlingske tidende, BBC, ANSA.it