bild: NASA
Åker till rymden med Fuglesang: ”Combined Operational Load-Bearing External Resistance Treadmill” eller kort och gott COLBERT. Löpbandet är döpt efter amerikanske kändiskomikern, tidigare mest känd för att ha hånat George W. Bush på flott pressmiddag 2006.

När amerikanske komikern Stephen Colbert inte lyckades få en modul på rymdstationen döpt efter sig gjorde NASA en fin kupp och döpte ett träningsredskap efter honom istället. Det fick visst genomslag även i svenska medier i våras. En sak som av någon anledning inte blev riktigt känt är hur löpbandet COLBERT ska komma upp till rymdstationen. Enligt NASA:s planer ska den med i fraktmodulen Leonardo som ska upp med rymdfärjan Discovery i augusti. Ja just det, på samma flygning som Christer Fuglesang. Han har dessutom särskilt ansvar för just fraktmodulen och att dess innehåll hamnar rätt på rymdstationen, enligt svenske astronautens nyhetsbrev från i februari. Colberts löpband inräknat.

Senaste nytt i övrigt från rymden: Rymdfärjan Atlantis har lämnat bakom sig det nylagade Hubbleteleskopet och är snart på väg hem (SVT, Arvid på (splitternya) Rymdkanalens blogg). Landning blir troligen på fredag den 22 maj. Här i Europa stiger spänningen: imorgon tisdagen den 20 avslöjas vilka som blir Europas nya astronauter. ESA sänder presskonferensen live kl 13.15. Brittiska Guardian spekulerar att fler än de utlovade fyra kandidater kommer att namnges. Christer Fuglesang drog förresten samma slutsats av hans insiderinfo redan i mars.