Foto: NASA
Astronauten John Grunsfeld meckar med Hubbleteleskopet under tredje rymdpromenaden.

Uppe i rymden pågär uppgraderings och lagningsarbetet på Hubbleteleskopet. Nu under måndag eftermiddag pågår den femte och sista planerade rymdpromenad. Huvuduppgiften denna gång är batteribyte. Som bland andra New Scientist rapporterar har astronauternas tidigare rymdpromenaderna varit komplicerade men troligen framgångsrika. Det är ännu inte klart om de nya och reparerade instrumenten funkar, men NASA: talesmän tycker att det hela har gått bra hittills. Som vanligt sänds rymdpromenaderna i NASA tv: länken dit är www.nasa.gov/ntv, och Astrowebb fortsätter bevaka på svenska. Universe Today har en fin summering med häftiga bilder.

Är du schlagerfans vet du att det inte bara är teleskoplagning som pågår i rymden just nu. Arbetet fortsätter på rymdstationen ISS och ni som tittade på Eurovision Song Contest i lördags fick se kosmonauterna sparkade igång röstningen via tv-länk från rymden [Youtube]. Inspelat redan den 6 maj, avslöjar tyska bloggen Alles was fliegt. Det var japanske Koichi Wakata som skötte talet medan hans kollega Gennadij Padalka hjälpte till med att räkna ner och citera kosmonauten Jurij Gagarins berömda ’Gå!’ inför den allra första rymdresan.