Håll tummarna, idag klockan 15.12 svensk tid är det dags för de två ESA-satellitena Herschel och Planck att skjutas upp med en Ariane-raket från Franska Guiana. Men, man behöver inte bege sig riktigt så långt för att få uppleva spänningen eftersom uppskjutningen visas i direktsändning på storbildsskärm i foaljen på Universeum i Göteborg! Dessutom kan man komma dit lite tidigare, mingla, lyssna på musik, kolla på posters och lyssna på föredrag. Bland talarna finns både ingenjörer, som har varit med och byggt delar av satelliterna, och astronomer som kommer att arbeta med att tyda deras data. Det är fri entre och programmet håller på från cirka 13.30 (detaljerat progam).

Men vad är det för satelliter och vad ska de göra? Jo, Herschel kommer med sin 3.5 meters spegel att bli det största rymdteleskopet någonsin, ca 1,5 gånger större än Hubble till exempel. Det skall användas för att studera infraröd strålning från stjärnbildningsområden, planetsystem och mycket avlägsna galaxer. Planck är en lite mindre satellit med extremt känsliga detektorer som ska studera variationer den kosmiska bakgrundsstrålningen, en relik från Big Bang. (ESAs webbsidor för Herschel och Planck).

Om man inte har möjlighet att ta sig till Universeum idag så kan man även följa nedräkningen och uppskjutningen på Arianespaces videocorner.